גמלת ניידות מאפשרת שורה של הטבות לילדים ובוגרים המוגבלים בניידות בשל ליקוי ברגליהם, המוגדרים כמוגבלים בניידות על פי הסכם הניידות שנחתם בין משרד האוצר למוסד לביטוח הלאומי.
באתר של הבטל"א נכתב כדלקמן:
התהליך מורכב ממספר שלבים:
פנייה לוועדה רפואית של מדר הבריאות לקביעת מוגבלות בניידות
ביטוח לאומי מקבל את הפרוטוקול הרפואי ממשרד הבריאות ומכיר בו כתביעה להטבות בניידות. במידה ונקבעו אחוזי מוגבלות בניידות המזכים בגמלה ניתן להגיש תביעה לביטוח לאומי עבור גמלת ניידות.
מי שזקוק לרכב מיוחד יופנה לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

מי יימצא כזכאי לגמלת ניידות:
✓ הם תושבי ישראל הנמצאים בישראל (בתנאים מסוימים ייתכן המשך הזכאות למי ששוהים בחו"ל).
✓ גילם בין 3 שנים לגיל הפרישה לעניין גמלת ניידות (67 שנים למי שנולדו אחרי 5/1942, כמפורט בהמשך).
✓ שני אחים או יותר, שלכל אחד מהם נקבעו לפחות 80% מוגבלות בניידות והם מתגוררים באותה הדירה, יהיו זכאים לגמלה גם אם טרם מלאו לאחד או יותר מהם 3 שנים.
✓ בתנאים מסוימים, הזכאות לאחר גיל פרישה נמשכת למי שקיבלו גמלת ניידות לפני כן.
✓ ועדה רפואית (או ועדה רפואית לעררים) של משרד הבריאות קבעה להם אחוזי מוגבלות בניידות לצמיתות, עקב ליקויים ברגליים : 1) למי שיש רישיון נהיגה תקף נקבעו לפחות 40% מוגבלות בניידות.2) למי שאין רישיון נהיגה תקף ויש להם מורשה נהיגה שמסיע אותם נקבעו לפחות 60% מוגבלות בניידות.
✓ זכאי קצבת שירותים מיוחדים: מקבלי קצבת שר"ם הזכאים גם לגמלת ניידות יצטרכו לבחור באחת מבין שתיהן, אלא אם כן מתקיים אחד מהתנאים הבאים:
- הם זכאים לקצבת שירותים מיוחדים בשיעור של 100% לפחות ונקבעו להם 100% מוגבלות בניידות.
- הוועדה הרפואית קבעה כי הם זקוקים לכיסא גלגלים ומשתמשים בו.
✓ זכאי גמלת ילד נכה: הזכאים גם לגמלת ניידות יצטרכו לבחור באחת מבין שתיהן, אלא אם כן מתקיים אחד מהתנאים הבאים: א) נקבעו להם 80% מוגבלות בניידות לפחות ב) הוועדה הרפואית קבעה כי הם זקוקים לכיסא גלגלים ומשתמשים בו. בכל מקרה יש לפנות למחלקת ילד נכה בסניף המטפל, כדי לוודא שקבלת ההטבות בניידות אינה פוגעת בהטבות במסגרת גמלת ילד נכה.