הארכת תוחלת החיים בגיל השלישי התפתחה בזכות ההתקדמות המואצת של הרפואה בעולם המערבי. לצערנו העלייה בתחלואת החיים, גם הביאה עמה עלייה בתחלואה וקשיים תפקודיים של האדם המבוגר עקב הידרדרות במצבו הבריאותי וקוגניטיבי.
מצב זה גם מחייב התארגנות משמעותית של התא המשפחתי למען האדם הזקן.
לעיתים קרובות בני משפחה, מטפלים עיקריים, מתמודדים עם מצבי משבר ומצוקה בסבך הבירוקרטי ומתקשים למצות זכויות עבורם ועבור הקשיש במשפחתם.
מורכבות זו מוצאת את ביטויה במלוא העוצמה כאשר מדובר בזקנים עם צרכים מורכבים ורבים.
משרדי מלווה במסגרת חבילת שירות מותאמת אישית של "תיאום טיפול", המקדם תכנון התערבות אופטימלית ומיצוי זכויות עבור הזקן ומשפחתו מול המשרדים השונים.
כדי לסייע לאזרח הוותיק המתגורר בביתו, ועל מנת לאפשר לו להמשיך לנהל את חייו בסביבה המוכרת לו, כל עוד באפשרותו להתנהל באופן עצמאי, מעניקים משרד העבודה והרווחה ומשרדי ממשלה נוספים, עזרה בתחומים הבאים;


המוסד לביטוח לאומי
משרדי מסייע בהגשת תביעה על בסיס הכנת תיק רפואי הכולל דוח סוציאלי תומך למען אנשים שהגיעו לגיל פרישה, הגרים בבית וזקוקים לעזרת אדם אחר בביצוע פעולות היום יום, וכן לאנשים הזקוקים להשגחה בבית למען בטיחותם ובטיחות הסובבים אותם.
מבוגרים אלו יכולים להימצא זכאים למיצוי זכותם לקצבת סיעוד.
הקצבה משולמת לפי 6 רמות זכאות, וכן ניתן לבחור שתהא משולמת חלקה בכסף, חלקה בעבור שירותי טיפול ביתי וחלקה עבור מימוש של סל שירותים מורחב, כפי האמור;
- ביקור במרכז יום
- טיפול אישי בבית
- לחצן מצוקה
- שירותי כביסה
- מוצרי ספיגה
- חברות בקהילה תומכת
הסיווג התפקודי המקנה זכאות לקצבת סיעוד , נקבע ע"פ פרמטרים שונים בתפקודו של האזרח הוותיק:
ע"פ מצב פיזי: בחינת מצבו הבריאותי והפיזי של האזרח הוותיק, כמו שיווי משקל, קושי בשמיעה, בעיות בריאותיות חוזרות ונשנות, מבנה גוף ומצב העור, היגיינה וכדומה;
ע"פ יכולת תפקוד: בחינת יכולתו של האזרח הוותיק לבצע פעולות יום-יומיות כמו אכילה, הלבשה, שליטה בצרכים, התניידות וכדומה. כמו כן, נבחנת יכולת ההבנה של האזרח הוותיק, השליטה המוטורית שלו, יכולת התמצאות במרחב וזיהוי אנשים וכדומה.
ההגדרות של הביטוח הלאומי, הן כדלקמן:
עצמאי – אדם אשר אינו נזקק לסיוע בביצוע פעולות יום-יומיות;
תשוש – אדם הזקוק לעזרה חלקית בביצוע פעולות יום-יומיות;
סיעודי – אדם הזקוק לעזרה מלאה בביצוע פעולות יום-יומיות ולמעקב רפואי ממושך;
סיעודי-מורכב – אדם הזקוק להשגחה רפואית צמודה;
תשוש נפש – אדם הסובל מירידה משמעותית וקבועה בתפקודי המוח, המתבטאת בירידה בזיכרון, בכושר ההתמצאות וביכולת השיפוט עד למצב של צורך בסיוע בביצוע פעולות יום-יומיות;
מועמד לשיקום – אדם החווה ירידה זמנית בתפקוד בעקבות פגיעה, מחלה או אשפוז, אך קיימת הערכה שבאפשרותו להשתקם לאחר טיפול.
מבחן התלות מתקיים במסגרת הבית והקהילה. משרדי, מלווה ומכין את הזקן ומשפחתו לקראת מבחן הערכה תפקודית של מבחן התלות.
הקרן לניצולי שואה
משרדי מסייע בהגשת בקשה לשעות סיעוד באמצעות דוח סוציאלי מקיף ופרטני עבור ניצולי שואה הזכאים ע"פ קריטריונים.
משרד הרווחה
תיאום טיפול של משרדי, מול מחלקת הרווחה ברשות המקומית; עבור מימוש השירותים החברתיים- מרכזי יום, מועדונים חברתיים, פרויקט "קהילה-תומכת" תלוי יישוב, סיוע בשילוב בתוכניות להפגת הבדידות במסגרת הבית והקהילה, כפי המתואר תלוי מחלקת רווחה יישובית.
משרד התחבורה
משרדי מסייע בהגשת ניירת ודוח סוציאלי מתכלל על בסיס התיק הרפואי, עבור הנפקת תו נכה ממשרד התחבורה.
משרד הבריאות
סיוע בהגשת בקשה לוועדה רפואית של משרד הבריאות עבור סידור מוסדי באמצעות דוח סוציאלי מתכלל למסגרת של בית אבות ע"פ סיווג תפקודי ובריאותי. בית אבות מיועד לאזרחים ותיקים עצמאיים, תשושים, סיעודיים, תשושי נפש הנזקקים לסיוע בתפקוד היום-יומי. סידור חוץ ביתי זה, מספק לדייריו את כלל השירותים כולל לינה, ארוחות, פעילויות תעסוקה ופנאי, שירות רפואי ושירותי סיעוד. בבתי אבות האזרח הוותיק חולק ברוב המקרים את חדרו עם אדם נוסף, ואין לו אפשרות להלין בחדר עובד זר. משרדי גם עוסק בתיווך מול בתי אבות ומסייע עבור מציאת מסגרת חוץ ביתית מותאמת לאזרח הוותיק.
רשות האוכלוסין וההגירה
הרשות אחראית על מתן היתרים להעסקת עובד זר בסיעוד, ניהול הפיקדון הכספי של עובדים זרים שמעסיקיהם מחויבים להפקיד לפיקדון, ופיקוח על כניסתם ויציאתם של העובדים הזרים בישראל, הוצאת תעודת פטירה ועדכון מרשם האוכלוסין. משרדי מסייע בהגשת בקשות עבור הרשות לכדי קבלת רישיון להעסקת עובד זר בסיעוד למסגרת הביתית. כמו כן מסייע בתיווך מול תאגידי עובדים זרים וחברות הסיעוד.